eng hun

dream big. achieve it. find a motivator

aranyásók, milliárdosok és a FLOW komment komment

aranyásók, milliárdosok és a FLOW

By: ON 2014. április 11.

capa(2).jpg

24 óra alatt két beszélgetés alkalmával is felröppent a téma: mi van olyankor, amikor már milliókat keresel, és még milliókat kapsz hozzá havonta - lásd világsztárok -.. Mit teszel Te, és mit tesz veled a pénz? Vajon boldoggá tesz, vagy egy aranykalitkába zárt madár leszel, aki nem ezzel kapta meg azt a valamit, amire vágyott? Tévesen, de annál többen asszociálnak a sikerről a pénzre, holott a siker másról szól. A siker arról szól, hogy önmagadat éled meg - persze, tudom ám, rohadtul közhelyesen hangzik..  -, kitartóan térképezed fel azt, hogy mi vagy, mid van, mit tudsz belőle kihozni, hol kell még csiszolni, miben vagy jó, mi az, ami nem megy, és mindezt hogyan tudod úgy felvállalni, hogy abban jól érezd magad.

Hiszen csak így tudod erősíteni azt az oldaladat, ami erős - és ami erős, az azért erős, mert arra születtél, az visz előre, attól vagy önmagad, az vagy te. És ha te vagy sokáig, mármint magadként élsz, nem mások elvárásai alapján, na akkor kapsz sikert. A sikerrel hiába jön a pénz, abból úgyis csak annyit tudsz befogadni, amennyit el tudsz képzelni. Ha úgy gondolod, hoyg 1OO OOO dollárt nem kaphatsz egy óra munkáért, akkor soha nem fogod megkapni - miközben több millió ember keres a földön több, mint 1OO OOO dollárt óránként. Minden csak attól függ, hogy az agyadban mi van. A kérdés még mindig az, hogy a sok pénz boldoggá tesz-e. Ilyenkor mindig Oprah Winfrey alakját veszem alapul, aki a TV-t és a saját nevét arra használja, hogy embereket segítsen. Interjúival, afrikai iskolájával, megmozdulásaival, és ma már a saját maga által futtatott TV csatornájával emberek millióinak ad reményt - a pénz pedig természetesen árad is felé, ugyanis ad, boldogan. Nem a pénzért csinálja, megvan már neki mindene.. Bár többször elmondja, hogy a pénz jó dolog, szereti, de nem az a fő mozgatórugó számára. Neki aztán tök mindegy, hogy Maui-n lesz-e még egy birtoka, vagy sem. Ha az lenne a fontos számára, akkor a szeptemberi turnéjára nem 1OO dolláros - maximum 3OO dollár - jegyeket árulna a két napos eseményre. Szerintem. 

large_1.jpg

Van nekünk egy kétszeres Mihályunk, Csíkszentmihályi Mihály, akiért egy egész TEDnyi közönség rajong épp, de akár Oprah magazinjának olvasóit is említhettem volna, tekintve, hogy ott is hivatkoznak rá. A FLOW-ra, hiszen tőle származik a FLOW elmélete. Soha nem felejtem el, ahogy megláttam a nevét Oprah magazinjában, ollót ragadtam, az oldal a falamon végezte. Kiragasztva, az ágyam felett, hogy mindig lássam: igen, egy magyar az Oprah magazinban - most pedig a TED-en. Persze ezen már meg sem lepődünk, hsizen már jól tudjuk, hogy nem elég, ha tehetséges vagy, magyarnak is kell lenned. Hurrá-hurrá! Tessék, itt van még egy magyar, valaki akinek a neve hallatán több ismerősöm bólogatott, hogy hallott már róla, de azt nem tudja, hogy ő mit csinál. Hát na. Gyerekek. Tudjátok. Csevegjetek egy picit Soma Mamagésával, ő is szívesen elmagyarázza, a könyvtáros néni is, meg ez a poszt is.

start: Előadásában elmeséli, hogy hogyan találta őt meg a téma, hiszen ez vezetett odáig, hogy azokat a pontokat kezdte el keresni, amikor boldogok vagyunk. Mesél azokról a művészekről, akiket élete során megfigyelt, olyanokat, akik akár sohasem lettek sikeresek, mégis írtak, festettek, táncoltak, hiszen az extázisért csinálták és csinálják a mai napig. Nem tudják megmagyarázni, hogy miért, csak teszik a dolgukat. Lehet, hogy nem történik meg a nagy áttörés, a siker, a vagyon, őket csak egy dolog élteti: az, hogy tegyék a dolgukat. 

extázis, jelentése: "görög eredetű szó, korábban szimplán 'kívül levés'-t jelentett, 
azaz olyan állapotot, amelyben magunkon kívül kerülünk."

Aztán tovább mesél az extázisról, arról, hogy az kiszed a valóságból, a hétköznapokból, a rutinból, így egy alternatív világot teremtesz magadnak, egy hézagot, valamit, ahol csak te vagy, csak te létezel. Ahogy meséli, gyakran számolnak be ezek a személyek arról, hogy annyira intenzív érzéssel jár az alkotás, hogy olyan, mintha megszűnnének létezni. Meg is magyarázza, hogy miért: általában ez a folyamat olyan mértékű koncentrációt igényel, hogy egyszerűen még arról is megfeledkezel, hogy létezel, nem érzed a lábaidat, a testedet, hirtelen megszűnnek a gondolataid. "Ilyenkor a létezés átmenetileg szünetel" - mondja. És már a FLOW állapotához is jutottunk, ahhoz az állapothoz, amit az összes meginterjúvolt művész körülírt. 

large-1.jpg

Több ezer olyan emberrel készítettek interjút, aki imádja a munkáját, így végül a következő következtetésre jutottak:

"... Ott van a koncentráció, mely miután intenzívvé vált extázishoz vezet és egy olyan fajta határozottsághoz, mikor világossá válik, és pontosan tudja az ember, hogy mit akar tenni egyik pillanatról a másikra és azonnali visszajelzést is kap.Tudja, hogy az amit tennie kell lehetséges, mégha nehéz is. Az idő megszűnik létezni, saját magáról is megfeledkezik az ember, és úgy érzi, hogy valami hatalmasabbnak a része. Mikor ezek a feltételek jelen vannak, azt amit az ember tesz megéri csupán a cselekvés öröméért tenni."

Mesél egy vizsgálatról is, ami tökéletesen kimutatta, hogy akkor kerülünk FLOW állapotba, ha azt csináljuk, amit szeretünk csinálni. Érdemes végignézni a videót (találtok magyar feliratot is), hiszen mesél arról, hogy miért kell legyőzni a kezdeti izgalmat, hiszen a komfort zónán túl van a FLOW, amihez csak úgy juthatsz el, ha túlléped az izgalmi fázist. Nekem pl. van egy tippem azokra az esetekre, ha valami újba kezdek: úgy ülök neki, hogy azt kérem, hogy könnyedén menjen, és ha pl. nincs túl sok időm rá, meghatározom, hogy hány percet szeretnék vele tölteni, és azt kérem, hogy annyi idő alatt végezzek vele. Eddig még mindig sikerült, nem egy könyvem született így az elmúlt évek során. 

large_2.jpg

A kérdésre pedig a válasz - a pénz boldogít? - elképesztően egyszerű. FLOW nélkül ideig-óráig boldogít, teljessé teszi az életed egy részét, megadhatja a külsőségeket.. De az is biztos, hogy FLOW-val az igazi. Úgyhogy itt buknak el az aranyásók.

Csináld azt, amiért megőrülsz. Ne foglalkozz azzal, hogy mi lesz belőle. Bukj el, sokszor, mert minél többször esel pofára, annál többször próbálod újra, jobban, még jobban, végül megtalálod azt az utat, ami a leginkább támogat. De csak akkor próbálod újra, ha ismered a FLOW-t, hiszen megint át akarod élni. Holnap és holnapután is. Nem egyszerű, de ezért az érzésért megéri. 

btw: A fenti videóban Oprah és Deepak Chopra (mindkettőjükkel találkozom szeptemberben Atlantában Oprah turnéján) a FLOW állapotáról beszél, arról, hogy az emberek zöme folyton a jövőn agyal, azon, hogy ugyan mi lesz holnap, csak aztán amikor eljön a holnap, szintén a jövőben lesznek, így soha nem élik meg azt, amire annyira vágynak..

Csak meg kell találnod a FLOW-dat. Tedd fel erre az életed, és onnantól lesz értelme. Sokan keresnek meg a saját FLOW-jukkal. Szeretnék, ha segítenék felépíteni azt a valamit, amire annyira vágynak - tudnék, de nem segítek. Egészen addig, amíg azt látom, hogy bizonytalanok, nem tudják, hogy akarják-e, kifogásokat keresnek, a körülményekbe ágyazzák magukat, .. nem segítek. De ha azt látom, hogy komolyan gondolják, hogy beleteszik a munkát, ha kell, hajnalig dolgoznak azon, hogy a 1O OOO órájuk minél előbb leteljen, akkor bólintok egyet, és megmutatom, hogy hogyan kell. De addig. Addig nem érdekel. Az az ember, aki fél a saját hangjára hallgatni, aki nem meri meglépni a következőt, aki retteg attól, hogy vajon mi lesz, ha nem sikerül, ha az érzései csődöt mondanak.. Annak még idő kell. Idő kell, hogy megtanulja, hogy a belső hangra kell hallgatni és nem másokra. Hiszen az érzések mindig súgják, hogy merre van az arra. Az érzések a FLOW-ig repítenek, a FLOW után pedig a "pont ott volt" és a "pont akkor írt/keresett/hívott"-akkal van kirakva az út. A kérdés, hogy mersz-e hallgatni a megérzéseidre.

 - HW

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása