eng hun

dream big. achieve it. find a motivator

WTFI Oprah? komment komment

WTFI Oprah?

By: ON 2014. március 28.

Megvan a pillanat, amikor valamiről extázissal megspékelve mesélsz, a másik meg érdektelenséggel tüzdelt lehangoltsággal közli, hogy azt sem tudja, miről beszélsz? Az első pár alkalommal talán még mesélsz, magyarázol, próbálod felépíteni a másik szemében azt a valakit, aki számodra "A" motivátor, erre nem érti. Minden erődet belerakod, és mégis látod az arcán, hogy nem rakja össze a képet. Azt gondolja, hogy az Oprah show olyan volt, mint itthon a Mónika show, elkönyveli, hogy hülye vagy, hogy ezért rajongsz, és továbbsétál. Pedig ha tudnák, hogy miért Oprah a világ legbefolyásosabb nőszemélye.. De itthon kevesen tudják. Talán hallották, hogy Bruno Mars a Billionaire c. számában énekli "I wanna be on the cover of Forbes magazine, smiling next to Oprah and the Queen", de még az is lehet, hogy nem, és valami talán a mozifilmekből rémlik, amikor arról beszélnek, hogy "menj el az Oprah showba a sztoriddal", és röhögnek rajta egyet.

303101_274425419250457_5803709_n

Ezzel nincs is semmi probléma, az én életembe is hasonló módon érkezett. Emlkészem, 2O11-ben hallottam először Bruno Mars számát, és benne Oprah nevét. Rögtön rákerestem, de még mindig hónapok kellettek ahhoz, hogy aztán Hollandiában valamelyik csatornán rábukkanjak a showjára. Onnantól függő lettem. Megrendeltem a dvd-it Amerikából a szülinapomra, a youtube-on és a neten fellelhető szinte összes elérhető interjúját megnéztem, ha pedig Hollandiában vagy épp Berlinben jártam- itt elérhető a magazin- , az első dolgom az volt, hogy az O magazine után kutassak, vagy épp a Londonban élő ismerősökkel küldettem haza belőle. Nincs ország, ahol ne kutatnám optimistán, hogy hátha lesz. Persze Málta és Portugália sem az a hely, ahol találhatnál, de ettől függetlenül az összes újságost izgatottam jártam végig MINDEN alkalommal a frászt hozva a többiekre, hogy hova tűntem - mert rendszerint olyankor elfelejtek mindent, azt is, hogy a többieknek szólni kellene, hogy én most épp expedíciózom. Szóval ő már az életem része.

Pont akkor zárta le a 25 évet, amit az Oprah show forgatásával töltött, és kezdett valami teljesen újba. A saját csatornájába. Ekkor már persze multimilliomos, a világ legbefolyásosabb nője, nem is gondolnád, hogy neki is adódhatnak problémái a saját csatornájával. Mi probléma adódhat? Még egy kis tőke, és bámm! Működik is. De nem. Az első év nagyobb részében nem volt profitábilis a cég, végül az első év után azzá vált. Rengeteget cikkeztek róla, lehúzó írások jelentek meg az OWN-ról (Oprah Winfrey Network), kemény időket élt meg.

abc_oprah_winfrey_last_show_110525_wg

"Hogy végezheti így?" - szóltak a magazinok cikkei.

A megoldás

A fenti dokumentumfilm betekintést enged Oprah kemény időszakába, és belépést enged az érzései közé, így tökéletesen végigkövethetjük, hogy minek köszönhető a sikere. Figyeljétek csak..

Ahogy a beszélgetés során elmondja, ha hegyet mászol, találkozol völgyekkel, ez már csak ilyen.. De az akkori, na az tényleg egész mély volt.. Ekkor le kellett ülniük és átgondolni mindent. Állt előttük egy út azzal a lehetőséggel, hogy befejezik azt, amibe belekezdtek, vagy elbocsátanak pár embert, és elérik azt, amit szerettek volna. Ám Oprah számára ez nem túl egyszerű, tekintve, hogy ő valóban egy családot épített, egy olyat, ahol mindenkire emberként tekint, olyanokra, akiknek van élete, családja.. Ám végül meg kellett hoznia a nehéz döntést, és 3O embert kellett elbocsátania.

Gayle King (legjobb barátnője), a CBS Morning egyik műsorvezetője hozza fel atémát,  miszerint nem volt akkora meglepetés a média támadása. Tudni lehetett, hogy lesz nehéz oldala is ennek a lépésnek, ugyanis 25 év TV show után megcsinálni a saját csatornádat.. Nem lesz egyszerű, és ahogy Oprah egy interjúban elmondja, nem is volt rá felkészülve, úgyhogy várható volt, hogy lesznek problémák, amire pedig a sajtó is le tud csapni. Ez az időszak megint rámutatott arra, amit Oprah annyiszor elmond.. Ne foglalkozz azzal, hogy mit ír rólad a sajtó, mert abban a pillanatban, hogy elhiszed azt, amikor jót ír, azt is el fogod hinni, ha rosszat. És bizony ez megint bebizonyosodott. Meg az is, hogy mennyien várták, hogy elbukjon.

Az USA Today volt az utolsó csepp a pohárban.

Azok az emberek, akik egyszer arról írtak, hogy mennyire szuper vagy,
ha megváltozik a szél, arról fognak írni, hogy mennyire rosszul csinálod a dolgod
. - állítja Oprah,
amit az USA Today végül igazolt is.

A fenti videóban meg is mutatja, elő is keresi az egyetlen cikket, amit a több millió róla megjelent anyagból félretett az elmúlt 27 év alatt, és előhozza az USA Today-t, majd meg is kérdezi, hogy nem fura Nektek, hogy az a magazin, ami 2OO8-ban még felemelt és magasztalt, most a porba tipor? Amit pedig ebből tanulhatunk: NEM hagyhatod, hogy az definiáljon, hogy mások mit mondanak rólad. Egyszerűen ez az opció NEM létezik. És hogy ez az egész miért történik vele?

"Nem tudhatod, hogy ki vagy, ha túl sok időt töltesz a hegy csúcsán. " - ugyanis néha le kell onnan taszítania
az életnek ahhoz, hogy a következő szintre tudj jutni. Másképp nem lehet. Kell a kihívás.

Az pedig, hogy ezt az egész megingást hogyan kezelte, egyszerűen hibátlan, és pontosan ez a fajta magatartás vezette őt el odáig, hogy a következő interjúban már arról beszélgethessenek, hogy mennyire jól teljesít az OWN.

a múlt

Nagyon magasan van az a határ, amit át kell lépni ahhoz, hogy valami motiváljon. Igazán különlegesnek kell lennie, valami olyannak, ami messze más, mint amit megszokhattál. Ezért is gondoltam úgy, hogy van értelme ennek a blognak, mert tudom, hogy engem nagyon nehéz motiválni, ám az a valami, ami motivál, az tényleg értékes. Ezért gondoltam úgy, hogy ideje megosztanom őket. Az összeset. Ám ahhoz, hogy az Oprah-szekcióba kezdhessek, muszáj egy kisebb alapozó munkát végeznem, hogy még véletlenül se kelljen újra meg újra elmondanom, hogy ki is az az Oprah Winfrey.

Eszközként egyértelmű volt, hogy Oprah a Stanford Egyetemen tartott beszédét veszem alapul, tekintve, hogy ez a beszéd az ő útjáról szól. Oprah lelkesen meséli, hogy az elmúlt hetekben bárki kérdezte őt, hogy mire készül, mondta, hogy a Stanfordra. A lelkességének pedig egyetlen oka van: sohasem diplomázott le. Ekkoriban ő már a tévében volt, mindössze 19 évesen. Az apja ezek után még évekig felhozta a kérdést, hogy mit fogsz csinálni diploma nélkül. Persze hiába válaszolta, hogy de apa, van egy saját tv show-m, az apja folyton csak azt hajtogatta, hogy de én akkor sem tudom, hogy mihez fogsz kezdeni anélkül a diploma nélkül. Később az egyetem, ahova régen járt meghívta beszédet tartani, amit csak úgy fogadott el, hogy megkapta azt a maradék egy kreditet, ami a diplomájához volt szükséges, csak azért, hogy megnyugtassa az édesapját, hogy neki is van diplomája - a rosszabb esetekre felkészülve.. Végül megkapta.

large-2

A kedvenc részeim persze azok, amikor a saját világnézetéről mesél, arról, hogy a Föld olyan, mint egy iskola, az életünk mint az osztálytermek, és a leckék mindig másképp, más formában érkeznek: problémákként, nehézségekként, akadályokként. Egyetlen dolog számít: méghozzá az, hogy nyitott legyél a leckékre. A feladat az, hogy méginkább magunkba nőjjünk, hogy megtaláljuk azt, ami a legjobban működik számunkra. Ha így teszel, az mindig egy újabb szintre emel, és még több dologra nyílik rálátásod, még több mindent értesz meg. Így növekedhetsz a leginkább.

"Igazából nem is változtál. Csak még inkább azzá váltál, aki te vagy." - ha az utadon jársz,-
hasonló mondatokat fogsz hallani. Oprah ezt a megjegyzést egy újságírótól kapta,
aki évekkel később újra interjút csinált a Forbes lista királynőjével.

3 dolog, amit Oprah megtanult élete során

1. Ha nem érzed jónak, ne csináld

22 évesen Oprah már a 8 órási híreket csinálta, ami hatalmas dolog volt akkor számára, ráadásul egy lépéssel közelebb került példaképéhez, Barbara Waltershez, akit folyamatosan utánozott műsoraiban.  Ekkor 22 évesen már 22 OOO dollárt keresett évente, ami akkoriban hatalmas összeg volt. Ekkor találkozott a legjobb barátnőjével, Gayle Kinggel, akivel gyakran viccelődtek azon, hogy "ha 22 évesen 22 ezret keresünk, képzeld el, hogy 4O évesen 4O ezret fogunk?!" Teljesen el voltak ájulva. Oprah persze rögtön hozzáteszi, "amikor 4O lettem nagyon boldog voltam, hogy ez az egész nem így történt".

Szóval minden szuper volt, de még mindig nem érezte, hogy ez így rendben van. Az első jel az volt, hogy meg akarták változtatni a nevét. Suzynak akarták hívni, mert szerintük senki sem emlékezett volna a nevére. Végül úgy döntött, hogy nem akarja megváltoztatni a nevét, ha az emberek emlékezni fognak rá, az tök jó, ha nem, az is rendben van. A második ilyen eset az volt, amikor közölték vele, hogy nem tetszik nekik az, ahogy kinéz. Volt még egy dolog, amit nagyon utált, amit meg is értek: mindig más emberek tragédiájáról kellett anyagot készítenie, kiküldték robbanások, balesetek helyszínére, ami valljuk be, nem túl motiváló, többnyire sokkoló. Az egész napos stressz után otthon már aludni sem tudott.

A főnöke elvárta, hogy csinálja a munkáját, mert bárki összetenné a két kezét érte, az apja meg azzal jött, hogy kislányom, tegyél meg mindent azért, hogy megtarthasd a munkádat - de érezte, hogy nem itt van a helye. Végül el is veszítette az állását. Azt mondták, hogy túl érzelmes, hogy túl sok. Utána viszont rögtön kapott egy új állást, és ahogy elmondja, abban a pillanatban, hogy leült az ottani talk show helyszínére, érezte, hogy ott a helye, végre hazaérkezett. Valami hasonlót érzek most. Gyakran faggatnak, hogy félek-e, és közlik, hogy ez mekkora lépés.. Közben meg számomra a legtermészetesebb dolog, hogy Amerikában töltöm a nyarat, és egy percig sem tartok tőle.

Amikor azt a munkát csinálod, amit csinálnod kell - amire születtél -, érezni fogod,
hogy ez a helyes út, de tudnod kell: minden egyes nap bónusz. És hogy honnan tudod, hogy amit csinálsz, jó?
Érezni fogod. Jónak érzed. Ezek az érzések GPS-ként szolgálnak, és a boldogságodig vezetnek.

2c189b33927c415e1b91af7dab5d3e38És hogy mi a siker: money WITH meaning. Azt akard, hogy a munkádnak legyen jelentősége, jelentése, valami olyan, ami emberek életére van hatással (nézd meg a legsikeresebb startupokat.. mind azért indult, hogy segítsen az embereknek.. ) - ugyanis az hozza meg az igazi gazdagságot az életedbe. Az egyik szerkesztőm a Librinél, Eszter mindig azt mondja, hogy csak egyetlen célom legyen. Adni akarjak Nektek. Addig menni fog. Ha a pénz lesz a cél, vagy a hírnév, vége az egésznek. Talán ezért működik még mindig ez az egész... :)

2.  Elemezd a bukásokat

Miért van ez itt? Mit akar nekem tanítani? - ez az a kérdés, ami MINDENEN át tud segíteni. Hiszen amint megértetted a leckét, már mehetsz is tovább. Ha nem, újra visszajön, hogy még gyakorolj egy picit.. A nehézségek akkor jönnek, ha nem hallgatsz a megérzéseidre. Ha nem figyelsz rájuk oda, akkor aztán történik valami, és meg kell állnod egészen addig, amíg nem hallod meg újra azt a hangot, ami súgja a helyes irányt... Tessék elfelejteni az önsajnáltatást, az "ez miért pont velem történik?" kérdéseket, és fordítsd meg a helyzetet. Legyen eszed, és haladj előre.

bbadf6631cb306ea11620b1ca0f830de

Hiszen valójában ha baj történik, bőven elég egy fél órát azzal tölteni, hogy zokogsz a saját életed káosza felett, de azzal semmire sem mész. Jobban teszed, ha használod a fenti kérdést, és haladsz tovább. Maradj higgadt, és tudd, hogy az életedet az aktuális viselkedésed és hozzáállásod programozza, semmi más. Ugyannyi energiába kerül boldognak lenni, mint szomorúnak. A döntés a te kezedben van.

3.  Élj a mostban

Benne kell lenned a pillanatban, bármi történt a múltban, NINCS HATÁSA a jelen pillanatra, ugyanis az élet MOST történik. Ha boldog akarsz lenni, ki kell állnod valamilyen jó ügy mellett. Ahhoz, hogy boldog legyél, adnod kell másoknak. Én pontosan ezért hoztam létre az álmok valóra váltásával foglalkozó projektemet. Szuperpozitív karmát csinál!

TRUE STORY: Oprah a Stanfordokat hozza fel példaként, akik elveszítették egyetlen gyermeküket. Megvolt minden okuk arra, hogy egy életre elforduljanak a világtól, de helyette inkább megcsinálták a Stanfordot, és megadták más szülők gyerekeinek azt, amit a sajátjuknak nem tudtak.

1384182_741264992566495_1049322213_n

Oprah így él, ezek szerint az elvek szerint. Az élete és sikerei tökéletesen igazolják őt. 25 évnyi TV showzás után végül felépítette ma már sikeres, saját csatornáját, évek óta iskolát üzemeltet Dél-Afrikában, ahol szegény, ám annál tehetségesebb lányok oktatását valósítja meg. Sztárok tucatjai adnak exkluzív interjút csak neki, és senki másnak, nagy bejelentések százai hangzottak már el az Oprah showban. A konkurens showkkal is példaértékű kapcsolatot ápol, Ellen pl. több részes sorozattal próbálta elérni, hogy Oprah magazinjának címlapjára kerüljön, amit végül össze is hoztak, így az  - akkori - egyik legtöbbet eladott magazint sikerült végül a boltok polcaira helyezniük. A 25 év alatt számos alkalommal lepte meg vendégeit random módon, ültette őket buszokra, majd vitte őket egészen egy moziig, ahol Johnny Deppel tudták megnézni az új Karib- tenger kalózainak legújabb részét - premier előtt.  Show-t csinált a javából, mellette emberek millióinak tette könnyebbé az életét. Felpezsdítette a könyvpiacot, ami nélküle meghalt volna..  Ma már Amerikát járva tart LifeClass - a világ legnagyobb osztályterme - néven elhíresült beszélgetésorozatot olyan nevekkel, mint Eckhart Tolle vagy épp Deepak Chopra. De a Master Class néven futó sorozata is több volt, mint tanulságos - Morgan Freeman példája a kedvencem, aki csak 5O éves kora után vált világhírűvé.. -. Műsorai elhíresültek az AHA- momentekről, azaz azokról a pillanatokról, ami hatással van rád, amikor elgondolkodsz valamin, amit már rég meg kellett volna értened, de magadtól sohasem jöttél volna rá.. Szeptemberben az USA-ban turnézik, őszintén bízom benne, hogy sikerül egy jegyre lecsapnom április elején, amikor megkezdődik a jegyek online értékesítése. Fingers crossed for me! :)

 - HW

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása