eng hun

dream big. achieve it. find a motivator

miért rettegnek a férfiak? komment komment

miért rettegnek a férfiak?

By: ON 2014. szeptember 23.

Haldoklik a szeretet, a szerelem, az érzelmek, és egyre többen emelik fel a hangjukat a gyilkosok ellen. Meg akarják őket ölni, mert amíg halott, addig mindenkit tudsz irányítani. A depressziós ember megvesz mindent, tárgyaktól remélve boldogságot, miközben az, ami teljessé tenné az életét, már rég ott van előtte. Szabadságra vágynak, miközben az ott kezdődik, hogy elfogadod magad úgy, ahogy vagy, és következő lépésként mások életében is önmagad lehetsz, hogy van valaki, aki azért szeret, aki vagy, elfogad, támogat, és fogja a kezedet az úton, és el mer engedni, ha menned kell. Az az igazán gazdag, aki már valaha legalább egyszer megtapasztalta ezt. De nézz szét. Romokban a párkapcsolatok, a barátságok, zárt szívek mögül néznek a másikra miközben a kávéjukat szürcsölik, mert így talán biztonságosabb. Hiszen még mindig ott tartunk, hogy nem hisszük el, elég az, ami vagyunk, hogy a másik szeretni tud minket, hogy megkaphatja azt tőlünk, amire szüksége van, mert meg tudjuk adni neki. Képesek vagyunk rá.

large-3.jpg

Valami már megint történik, hetek óta van egy téma, ami folyton visszatér az életembe anélkül, hogy ki tudnám kerülni. Egyetlen szó: feminizmus. Tudom-tudom, nyílik a bicska, meg jön a hurrogás, de van itt valami, amiről érdemes szót ejteni. A szavak jelentése, és az, hogy milyen hitrendszer szerint alkotunk jelentést az egyes szavak köré - ugyanis van, hogy a kettő élesen ellentmond egymásnak. Kismillió problémát oldana meg az, ha a szavak jelentéséről is beszélgetnénk egymással. Azzal, hogy mit jelent számodra, és mit jelent a másik számára, elkerülve tucatnyi konfliktust.

Nem érdekes, hogy a feminzmus, mint olyan, az elmúlt hónapokban megállás nélkül porondon van? Emlékszem, amikor Árvai Péter, a Prezi alapítója küldött egy mailt nekem, hogy láttam-e egy bizonyos videót. Válaszoltam neki, hogy nem, de imádom, és a következő napokban több millió ember érezhetett így, ugyanis vírusként terjedt el a #Like AGirl őrület. 

Emlékszem, miután megnéztem, napokig nem tudtam másra gondolni. Folyton valami olyanná akarnak válni az emberek, amihez közük sincs, csak azért, hogy szeressék őket - itt persze felvetődik egy kérdés: te szeretnél egy olyan életet, amiben egy hazugság miatt fogadnak el és szeretnek? Szerintem nem. Ez a videó is arról szól, hogy ideje levetkőzni az "úgy csinálsz valamit, mint egy lány" elmebajt, és végre felvállalni, hogy mindent úgy csinálj, ahogyan azt te tudod. Ideje lenne megtanulni az elfogadást. Hiszen mindenki erre vágyik. Arra, hogy szeressék és elfogadják. Vagy szerintetek miért van az, hogy emberek mesélnek sztorikat arról, hogy törlik a posztjaikat, mert ha nem lájkolják sokan, úgy érzik, hogy már nem is szeretik őket????

Attól, hogy valamit úgy csinálsz, mint egy lány, az még lehet jó. Attól még ugorhatsz nagyobbat, mint egy pasi. És el is érkeztünk az összehasonlítgatáshoz. A feminizmust a közhiedelem hatására valahogy mindig másképp értelmeztem - ahogy azt sokan mások-, nem véletlenül fut Emma Watson HeForShe kampánya- , ugyanis amit eddig láttam belőle, az a masszív férfigyűlölet. Sohasem értettem, hogy miért kell őket utálni. Én képtelen vagyok rá. Támogatnak, bástyák, biztonságot adnak, szeretnek, szeretem őket, a barátaim nagy része férfi. Egy pillanatig sem tudnám gyűlölni őket.

És hogy mi vezetett idáig? Hogy miért van annyi kemény nő, akiktől rettegnek a férfiak? Mert milyen mintát láttak maguk előtt? A férfiak mintáját, azt, ahogyan ők csinálják. De azt nem tudtuk, hogy milyen az, ha egy nő belead mindent - erről szólt Elizabeth Gilbert előadása Atlantában, hamarosan erről is olvashattok. Fel kellett húzniuk egy maszkot, egy álarcot, elnyomva magukban a nőt, miközben ahogy Emma Watson jegyzi meg beszédében, a nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a pasik, és a teljes felzárkóztatás még vagy 1OO évet vesz igénybe. A Prezi pl. ebben is különc, ugyanis irodáiban próbál minél több nőt alkalmazni, de erről a Péterrel készült interjúkban is hallhatsz a Ustream csatornámon. Nem véletlenül kezdték el programozni tanítani a lányokat. Szeretnék, ha végre megértené mindenki, hogy CSAK egyének léteznek, akik BÁRMIRE képesek. Nincs olyan megbélyegzés, hogy te lány vagy, és gyengébb, mint egy pasi. 

9818_2361800b221eee759504ce9-post.jpg

Nézzük már meg, hogy hol tartanak a férfiak. 25-től, 35-ön át majd 5O évesekig minden szinte minden korosztályból beszélgettem valakivel az elmúlt napokban. Észrevétel: nektek nem fura az, hogy mind élni akarja az életét, habzsolni, meg falni a nőket, persze nagy kanállal, és mindnek mi áll a hátterében? Az a fajta félelem, hogy vajon lenne-e olyan lány, akinek megfelelnek, akinek biztonságot tudnának nyújtani? Hogy miért gondolnak ilyet? Mert harcoló, félelmetes dromedárokat termelt ki az elmúlt évtized, és nők helyett ők menetelnek előre. Persze, legyen egy nő sikeres, hiszen az élet több annál, minthogy gyereket neveljünk, és otthon üljünk, míg a férfi dolgozik. Ha több pasit megkérdezel, ők sem egy ilyen nőre vágynak. De pontosan emiatt vannak pasik, akik bele sem mernek vágni egy olyan kapcsolatba, ahol a nő erősebb, mint ők, szóval inkább maradnak egyedül. 

Tessék kinyitni a szemeteket. Nem azért szerepel a világ szinte minden országában a férfiak halálának okai között vezető helyen az öngyilkosság, mert az olyan trendi. Azért, mert szomorúak, magányosak, és nem bírják elviselni az egyedüllétet. Megjártam Amerikát, ennyi magányos embert az életben nem láttam még, de legalább nyitottak voltak. Mindig volt egy kedves szavuk az idegenkhez, és tudjátok miért? Mert TÖKÉLETESEN tudják azt, hogy egyedül vannak. Hogy mindannyian egyedül vagyunk. És el is jutottunk a másik videóhoz, amit ma osztottak meg a Mashable oldalán. 

Pár hete még San Franciscóban a Ustream irodájában voltam, amikor a Joy újságírója készített egy anyagot velem Skype-on keresztül -amit a mostani számban olvashattok. A beszélgetés végén csak annyit mondott, hogy szerinte feminista vagyok. A közhiedelem miatt rögtön rávágtam, hogy nem, de aztán kifejtette ő is a fentieket, és bizony elgondolkodtam azon, amit mond. Akkor aztán átküldött egy anyagot Taylor Swifttel kapcsolatban, aki arról ír, hogy amíg tini volt, nem értette, hogy a feminizmus arról szól, hogy a férfiak és a nők egyenjogúak. Neki - ahogy emberek millióiank - ez az egész úgy tűnt, hogy valójában arról szól a feminizmus, hogy utáljuk a pasikat. Nyilatkozik arról is, hogy szerinte attól, hogy egy lány ír az érzelmeiről, még nem jelenti azt, hogy túl érzelmes. Rengeteg pasival találkozom, aki többet lelkizik, mint én, és még többen gondolják rólam azt, hogy többet lelkizem, mint bármelyik lány, miközben nem is. Szerintem ugyanannyit lelkizünk, és örülni kell, ha kijön belőlünk, mert bizony nem akarsz egy olyan megsavanyodott életet, ami elfojtásokról szól. Emberi lények vagyunk, mindannyian érzünk, és ez nem attól függ, hogy fiúk vagy lányok vagyunk. Egyszerűen örülni kell neki, hogy képesek vagyunk érezni és KÉSZ.

.. a kedvenc mondataim tőle:

"They can say whatever they want about my personal life because I know what my personal life is, and it involves a lot of TV and cats and girlfriends. But I don't like it when they start to make cheap shots at my songwriting. Because there's no joke to be made there."

Emma Watson pedig itt jön képbe, aki a HeForShe kampány arcaként és jószólgálati nagykövetként népszerűsíti a feminizmust - és bizony amikor a szorongó, depressziós férfiakról beszél, azokról, akik nem mernek elmenni pszichológushoz, sőt még odáig sem jutnak el, hogy segítséget kérjenek, vagy beszéljenek a problémáikról, arról, hogy egyedül vannak, és valójában elegük van ebből, .. Észreveszed, hogy valósabb a probléma, mint gondolnád, ugyanis lehet, hogy még a Te ismerőseid között is van ilyen. Nyissátok ki a szemeteket. Nem csak én vagyok az egyedüli, aki valaha szembesült már olyan helyzettel, amikor egy pasi kiborult, és hosszú hónapok némasága után végre elmondta, hogy depressziós, és több idegösszeroppanás után jött rá, hogy valami nincs rendben. Félve mesélik, teljesen összezavarodva, mert NEKIK ILYET NEM LEHET - hiszen ez van a fejükben, csak épp az ilyen gondolatok odáig vezetnek, hogy hajnalonként whiskyt vedelsz valamelyik kocsmában, miközben már azt sem tudod, hogy milyen nap van.. És még mindig ugyanarról a témáról van szó, és annak hatásáról.

10346364_10152827396232240_848498520850288205_n.jpg

Zárásként pedig jöjjön a személyes kedvencem, akinek csupán pár perce néztem meg a videóját, és milyen meglepő, szintén témába vág. Lilly Singh, alias Superwoman néven futó youtube sztár egyik legújabb videójában (8:2O-tól) mesél arról, hogy mennyire fontos az, hogy támogasd a másikat. Semmit sem érsz el a gyűlölettel.. SENKIVEL SEM KELL VERSENYEZNED. Te abban vagy jó, amiben, és ennek kell örülnöd- ahogy másoknak is, mert ebből az elméletből kiindulva SENKI nem veheti el azt, ami a tiéd. Egyébként is nonszensz a gondolat, hogy valami, ami benned van, megismételhető. KÉPZELD, NEM.

Virágokat akarok kapni, szerelmes szeretnék lenni, ki akarom nyitni a szívem, és nem attól félni, hogy mi lesz, ha összetörnek. Attól nagyobb kárt senki sem okozhat, ha örökre egyedül maradsz és rettegsz a szeretettől, attól a valamitől, ami éltet. Hidd el, hogy lesz valaki, aki elfogad, aki szeret, aki egy percig sem kérdőjelezhető meg, ha rólad van szó, mert a bástyád, a társad. Nem hiszek egy olyan világban, ahol egyedül kell harcolni, drog, alkohol vagy gonoszság mögé bújva élni egy életet, és elhinni, hogy ez így van rendjén, mások érzéseivel játszva, miközben belül már rég szétrohadtál. Szedd össze magad. Ez nem élet. Merj szeretni, mert másnak is erre van szüksége. Minden brutalitás, függőség mögött a szeretet igénye áll, az, hogy nincs figyelem, ami rád irányul - de hidd el, hogy mindenféle baj nélkül is figylehetnek rád. Nincs szükség önsajnálatra, mártírkodásra. Mosolyogj, szeress, nyisd ki a szíved, mert mindent meg fogsz kapni, amire csak szükséged van. Csak végre merj már ember lenni, és elfogadni azt, amit vagy - hiszen csak így fogadhatsz el másokat. 

Most pedig tényleg zárásképp. Tomi. Sokan ismeritek. Vagyunk ezzel egy páran így. Példakép, hős, motivátor. Soha nem felejtem el, amikor jó pár hónapja, amikor még nem voltak együtt Beával mesélt arról, hogy feladja az egészet. Elege volt, és nem volt toppon. Aztán jött Bea. Nézzétek meg a videót. Számomra ettől férfi egy férfi, nem attól, hogy havonta huszasával veszi a Durexet. Pf. Az nem férfi. Mechanikus tettekre bárki képes, de arra, hogy egy nőt beengedj az életedbe.. Az az igazi férfi, aki tudja, hogy egyedül soha nem lesz akkora ereje, mint egy nővel. De ahhoz neki is ott kell lennie bástyaként. És tudjátok, ma Tomi videója megannyi őrült, borzasztó találkozás után hitet adott, hogy IGENIS vannak még férfiak. Gratulálok Nektek, és imádlak Titeket együtt. :)

  Egy pasit a nő tesz férfivá, egyedül SOHA nem tud azzá válni.

komment komment

Kommentek

süti beállítások módosítása